2024

Program

Klikk på hver sesjon for mer informasjon

08.00
Registrering og mingel

08.45

Rikets digitale og sikkerhetspolitiske tilstand

Karianne Oldernes Tung (Ap), digitaliserings- og forvaltningsminister

Karianne Oldernes TungKarianne Oldernes Tung er en norsk politiker (Ap) fra Stadsbygd i Trøndelag. 16. oktober 2023 ble hun digitaliserings- og forvaltningsminister i Jonas Gahr Støres regjering.

Hun var fra 2013 til 2017 stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag. Hun var fram til juni 2015 medlem av Helse- og omsorgskomiteen, deretter av Transport- og kommunikasjonskomiteen.

Inntil hun ble statsråd var hun daglig leder for medlemsforeningen Trondheim Tech Port.

09.00

Virkemidler og teknikker i påvirkningskampanjer

Eskil Grendahl Sivertsen, Forsvarets forsknings­institutt

Eskil Grendahl Sivertsen fra Forsvarets forskningsinstitutt deler innsikt i de virkemidlene og teknikkene som både amerikanske og utenlandske aktører benytter i påvirkningsoperasjoner. Han presenterer konkrete observasjoner og viser eksempler på virkemidler, inkludert bruk av KI.

USA-valget: Påvirkningskampanjer, deepfakes og trollfabrikker

Eskil Grendahl Sivertsen, Forsvarets forsknings­institutt / Stian Eisenträger, Faktisk.no / Eirik Løkke, Civita / Anders Grindlia Romarheim, Institutt for forsvarsstudier

I en verden der digitale landskap stadig blir mer komplekse, står vi overfor utfordringer knyttet til påvirkningsoperasjoner, falske videoer (deepfakes) og systematisert desinformasjon. Dette panelet diskuterer hvordan disse fenomenene har påvirket det amerikanske presidentvalget og hvilke tiltak vi kan ta for å beskytte demokratiske prosesser mot digitale trusler.

Panelsamtale ledet av Siri Lill Mannes


Om panelet

Eskil SivertsenEskil Grendahl Sivertsen er spesialrådgiver tilknyttet C-SPI-prosjektet (Cyber-Social Propaganda & Influence) som han var med på å etablere i 2019. Her har han spesialisert seg på kognitiv krigføring og påvirkningsoperasjoner som en del av sammensatte trusler, inkludert aktører, metoder, risikoer og motstandsdyktighet.

Eskil har en bachelorgrad i Corporate Communications fra Queen Margaret University i Edinburgh og en mastergrad i Strategic Communications fra Ithaca College og Cornell University i New York. I tillegg har han Forsvarets befalsskole og militære kurs i blant annet informasjonsoperasjoner (InfoOps) og psykologiske operasjoner (PSYOPS).

Han har jobbet med strategisk kommunikasjon siden 2004 både sivilt og militært, blant annet i teknologi- og kommunikasjonsbransjen, som presse- og informasjonsoffiser og som kommunikasjonsrådgiver for seks forsvars- og utenriksministre. Han har også skarp erfaring som PSYOPS-offiser fra internasjonale operasjoner. Fra krisestaben i Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet har han erfaring med tverrsektoriell krisehåndtering og samvirkeøvelser. Eskil har flere roller i forsvarssektoren, blant annet i Heimevernet og som veileder i InfoOps og PSYOPS ved Forsvarets Høgskole. Han er en hyppig brukt foredragsholder, gjesteforeleser og kommentator i mediene.


Stian EisenträgerI januar 2024 kom Stian Eisenträger til Faktisk.no fra Forsvarets forum, hvor han hadde vært ansvarlig redaktør fra 2020. Før dette jobbet Stian i VG siden 2007, i hovedsak som utenriksjournalist. Stian har også jobbet i Smaalenenes Avis, Rogalands Avis og Stavanger Aftenblad. Han har en mastergrad i internasjonale relasjoner fra UMB og NUPI sitt samarbeidsprogram, hvor han skrev avhandlingen «Den europeiske presse og spørsmålet om norsk uavhengighet i 1814». I perioden 2011 til 2017 var Stian styremedlem og styreleder i Internasjonal Reporter, og han var styremedlem i SKUP i fra 2022 til 2023.


Eirik LøkkeEirik Løkke jobber som rådgiver i Civita. Han er vert for Civitas ukentlige podcast, «Liberal halvtime», og forfatter av boken «Personvern etter Snowden. Privatliv i det digitale samfunn» (2016). Han har tidligere jobbet som digital rådgiver i UNICEF Norge og kampanjerådgiver i Høyre. Eirik er utdannet ved Universitetet i Bergen med fagene historie (master), sammenlignende politikk (bachelor) og delfag jus (EMK-Rett). Han har tidligere vært leder for Studentersamfunnet i Bergen og samfunnsredaktør for Studentradioen i Bergen. Eirik sitter i styret i NORAM – Norge-Amerika-foreningen og i Board of Trustees i Oslosenteret, samt i Utvidet råd i Studentersamfunnet i Bergen. Han er varamedlem av Personvernnenda og sitter i Jubileumskomiteen for ONS 50 års-markering.


Anders Grindlia RomarheimAnders Grindlia Romarheim er cand. polit. med hovedfag i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo (UiO). Hovedoppgaven ble levert i 2005 og omhandlet Bush-administrasjonens bruk av propaganda i krigen mot terrorisme.

I perioden 2003-2006 var Romarheim ansatt ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt med blant annet prosjektlederansvar for terrorismeforskning. I perioden 2003-2005 var han kurskoordinator og foreleser ved UiOs sommerskole (ISS) for internasjonale studenter.

Han har en doktorgrad i War Studies fra King’s College, London og er spaltist i Morgenbladet.

09.30 – 10.25
SESJON 1. Status, 5. november 2024

Det digitale trusselbildet, november 2024

Beate Gangås, PST-sjef / Lars Nordrum, ass. sjef Etterretningstjenesten / Arne Christian Haugstøyl, direktør NSM

Panelsamtale ledet av Siri Lill Mannes


Om panelet

Beate GangåsBeate Gangås avla juridisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1991. I perioden 1993-2001 var Gangås politiadvokat i Oslo politidistrikt. I 2001-2006 ledet hun seksjon for organisert kriminalitet i Politidirektoratet. I tidsrommet april-desember 2005 var hun konstituert som assisterende politidirektør. Fra 2006 til 2010 var Gangås likestillings- og diskrimineringsombud. Hun ble utnevnt til politimester i Østfold politidistrikt i 2010 og var i stillingen frem til 2014. Gangås ledet avdeling for etterforskning og påtale i Politiets sikkerhetstjeneste fra 2014 til juni 2019, da hun ble utnevnt til politimester i Oslo. I oktober 2022 ble Gangås utnevnt til sjef for Politiets sikkerhetstjeneste og hun tiltrådte stillingen 1. desember.


Lars NordrumAssisterende Sjef Etterretningstjenesten Lars Nordrum ble uteksaminert fra Norges Handelshøyskole som siviløkonom i 2001. Han har i tillegg befalsskole og utdanning i språk og økonomifag.

Nordrum tiltrådte som Analysesjef i Etterretningstjenesten i 2020. Han kom da fra en 18 år lang karriere fra Utenriksdepartementet. I tillegg til å være Norges ambassadør til Iran i perioden 2017-2020, har han vært prosjektleder for «Veivalg i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk», Ministerråd/nestleder i Ambassaden i Islamabad, første ambassadesekretær/nestleder i Ambassaden i Damaskus og andre ambassadesekretær i NATO-delegasjonen.

Nordrum har også vært seniorrådgiver i Utenriksdepartementets Seksjon for Midtøsten og Nord- Afrika og i Seksjon for Sikkerhetspolitikk og Nord- Amerika og førstekonsulent i Personalseksjonen og OSSE-FUSP-seksjonen.

Nordrum startet sitt yrkesliv som troppsbefal i Forsvaret og som konsulent i Brain & Co, hvor han jobbet med Private Equity investeringer i bioteknologi og IT-bransjen.

Assisterende Sjef Etterretningstjenesten Lars Nordrum bor i Oslo sentrum og benytter gjerne fritiden med jakt og fiske i fjellet sammen med venner og familie.


Arne Christian HaugstøylArne Christian Haugstøyl er direktør i i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Typisk norsk å ikke være så god. Status for sikkerhetsarbeidet i norsk offentlig sektor

Aleksander Åsheim, ekspedisjonssjef, Riksrevisjonen


Om foredragsholderen

Aleksander ÅsheimAleksander Åsheim er ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen.

10.25 – 10.55
Pause med forfriskninger

10.55 – 12.15
SESJON 2. Kunstig intelligens i digital krigføring og digital kriminalitet

Kan vi forsvare Norge ved hjelp av KI?

Gjermund Eide, Brigader General, Military Assistant to the NATO Secretary General / Vivi Ringnes Berrefjord, Institutt for forsvarsstudier / Bjørn Tore Markussen, Forsvaret

Teknologiske fremskritt skjer i en rasende fart, og kunstig intelligens (KI) blir stadig mer relevant innenfor forsvarssektoren. Hva betyr dette for nasjonal sikkerhet, og hvilke etiske og praktiske implikasjoner følger med? Dette er spørsmålene vi må stille når vi utforsker mulighetene og begrensningene ved å bruke KI til å forsvare landet vårt.

Panelsamtale ledet av Siri Lill Mannes


Om panelet

Gjermund EideBrigader Gjermund Eide jobber som militær rådgiver for NATOs generalsekretær. Den jobben har han hatt siden Stoltenberg startet som generalsekretær i 2014.

Før det var Eide talsmann for Forsvaret, og han har også tjenestegjort i Forsvarsdepartementet, på Forsvarets stabsskole og vært overadjutant for HM Kongen. Brigader Eide var våren 2010 kontigentsjef for de norske styrkene i Afghanistan.

Gjermund Eide har masterutdanning fra National War College i Washington, og har gått stabsskole ved Försvarshögskolan i Stockholm.


Vivi Ringnes BerrefjordVivi Ringnes Berrefjord leder Cyberprogrammet ved Institutt for forsvarsstudier og er ph.d. stipendiat ved Universitetet i Oslo Statsvitenskap. Doktorgradsprosjekt ser på etterretningspotensialet i metadata og demokratiers digitale overvåkning av egne borgere. Hun er aktuell med boken «Cybermakt – en tverrfaglig innføring». Hun er også forfatter av bokkapitler og artikler innen tematikken digital etterretning og spionvare, kommersiell overvåkning misbrukspotensial for statsaktører og militær cyberstrategi. Vivi er en aktiv foredragsholder som har publisert en rekke kronikker iblant annet Morgenbladet, Dagbladet, Aftenposten, Digi og Forsvarets Forum.


Bjørn Tore MarkussenBjørn Tore Markussen er Forsvarets sjef for teknologi og IKT, han er ansvarlig for å styre og utvikle Forsvarets IKT, herunder Cyberforsvaret og forsvarsgrenene.

Bjørn Tore Markussen har gått Krigsskolen og har tidligere vært konserndirektør i Sparebank 1 Nord-Norge.

Kan vår felles formue beskyttes og forvaltes ved hjelp av kunstig intelligens?

Astri Marie Ravnaas, Head of IT Security Operations, Norges Bank Investment Management


Om foredragsholderen

Astri Marie RavnaasAstri Marie Ravnaas leder IT-sikkerhets avdelingen i Norges Bank Investment Management. Hennes ansvar er å ruste vår felles formue på 16.000.000.0000.000 mot cyberangrep. I Oljefondet leder hun en internasjonal avdeling bestående av teknisk personell i New York, Singapore og Oslo. På Attack-konferansen vil hun fortelle om hvordan Oljefondet ser på muligheter og trusler ved kunstig intelligens i et sikkerhetsperspektiv.

Digital hendelseshåndtering: KI redder IKKE dagen … enda.

Mats Koteng, digital hendelsesleder mnemonic

Med all prat om KI som løser alt for oss er det ikke rart om dagens ledere tenker at dette også gjelder digital hendelseshåndtering. Men det gjør det ikke. Ikke enda. I dette foredraget vil digital hendelsesleder Mats Koteng snakke om hvilke typer angrep man ser i dag og tilby en realitetsorientering til de som holder på å miste oversikten over hvordan KI kan bidra innen digital hendelseshåndtering.


Om foredragsholderen

Mats KotengMats Koteng er en tidligere politimann med fokus på digital bevisinnhenting både for etterretnings og etterforskningsformål blant annet fra Kripos. Etter overgang til privat sektor i 2016 har han refokusert til digital hendelseshåndtering og trusseletterretning. Han har tidligere ledet en av Norges største CERT-miljø i flere år. I mnemonic fokuserer han fortsatt på digital hendelseshåndtering og trusseletterretning ved å støtte ofre for digitale innbrudd.

Generativ kunstig intelligens og cyberkriminalitet

Olav Skard, leder for Nasjonalt Cyberkrimsenter (NC3) / Lone Charlotte Pettersen, avdelingsdirektør for forebygging og etterretning i Økokrim / Hadia Tajik (Ap), første nestleder i Stortingets justiskomite

Trusselen fra cyberkriminalitet blir mer kompleks og sofistikert. Kunstig intelligens (KI) er ikke bare et kraftfullt verktøy for forsvar, men også et farlig våpen i hendene på cyberkriminelle. KI forsterker cyberangrep mot næringsliv, offentlige institusjoner og kritisk infrastruktur. Fra automatiserte phishing-angrep til avanserte malware. Trusler som krever innovative og robuste forsvarsmekanismer. Hvor forberedt er vi?

Panelsamtale ledet av Siri Lill Mannes


Om panelet

Olav SkardOlav Skard er leder for Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3). Skard begynte i Kripos i 2018. Han kom fra stillingen som avdelingssjef i Etterretningstjenesten. Der var han også sjef for etterretningsstaben i Forsvarets operative hovedkvarter. Han har tidligere bl.a. jobbet som norsk styrkesjef i Nord-Afghanistan, vært sjef ved Etterretningsbataljonen i Hæren og seksjonssjef ved Etterretningstjenesten.

Utdanning: Befalsskolen for infanteriet i Sør-Norge, Offisersutdanning ved Krigsskolen, Stabs- og mastergradsstudiet ved Forsvarets Stabsskole og sjefskurset ved Forsvarets høgskole.


Lone Charlotte PettersenLone Charlotte Pettersen har en solid akademisk bakgrunn med to bachelorgrader og en mastergrad i politivitenskap. Med sitt medforfatterskap til fagboken «Etterforskning – prinsipper, metoder og praksis» av Bjerknes og Fahsing, har hun demonstrert dybdekunnskaper innen deler av sine fagområder. Gjennom sin karriere har Pettersen utviklet ekspertise innen fag- og personalledelse i kritiske sektorer som politiarbeid, beredskap, sikkerhet, teknologi og cyber-sikkerhet. Hennes erfaring strekker seg fra tjeneste i flere politidistrikt, Kripos og Økokrim til en lederstilling i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

I sin nåværende stilling som avdelingsdirektør for Avdeling for etterretning og forebygging ved Økokrim, leder Pettersen blant annet arbeidet med å videreutvikle og følge opp den nasjonale Financial Intelligence Unit (FIU). FIUen har det nasjonale ansvaret for å forebygge og bekjempe hvitvasking, terrorfinansiering og spredning av masseødeleggelsesvåpen.


Hadia TajikHadia Tajik er første nestleder i Justiskomiteen.

12.15 – 13.15
Lunsj

Innhold fra våre partnere
Sal D

13.05 - 13.35

Microsoft

Innhold fra våre partnere
Sal 1

13.05 - 13.35

KPMG

Innhold fra våre partnere
Sal 2

13.05 - 13.35

Telenor

Innhold fra våre partnere
Sal 4

13.05 - 13.35

mnemonic

Beredskapsøvelse – simulering basert på reelle hendelser

Erfaring fra øving og testing kan få stor betydning for virksomhetens evne til å takle digitale sikkerhetshendelser. Vi ser at det er sammenheng mellom hvor godt forberedt virksomheten er og konsekvensene som typisk kommer av digitale angrep.

Secure Practice er for mange kjent gjennom «Hele Norge Øver». Sammen med mnemonic tas det på nytt initiativ til lavterskel øving i plenum, med øvelse tilpasset denne konferansen.

Deltakerne vil bli bedre kjent med hvordan et digital angrep typisk vil foregå, i sanntid gjennom SMS, anrop, e-poster og nettsider.


Om øvelseslederne

Erlend Andreas Gjære
CEO, Secure Practice
Erlend Andreas Gjære

Erlend har bakgrunn som forsker på informasjonssikkerhet og sikkerhetskultur. Han er gründer, var med å starte Secure Practice i 2017 og er i dag CEO i selskapet. Gjennom arbeidet i Secure Practice og kampanjen «Hele Norge Øver», har Erlend gjennomført et stort antall øvelser nasjonalt og internasjonalt.

Anne Aune
Gruppeleder, mnemonic
Anne Aune

Anne leder team som jobber med nasjonal digital sikkerhet i mnemonic, herunder gjennomføring av øvelser. Hun har lang erfaring med sikkerhetsstyring, å lede komplekse prosjekter som spenner over fysisk sikkerhet, personellsikkerhet og digital sikkerhet.

Oda Bruaset Brath
Seniorkonsulent, mnemonic
Oda Bruaset Brath

Oda jobber med nasjonal digital sikkerhet og beredskap i avdelingen Governance, Risk and Control (GRC). Hun har master i samfunnssikkerhet og flere års erfaring med kontinuitets- og beredskapsplanlegging fra statsforvaltningen.

13.15 – 14.10
SESJON 3. Næringslivets rolle og løsninger

Næringslivets rolle i nasjonal digital sikkerhet: Nye initiativ og fremtidige tiltak

Lars Magne Hovtun, Næringslivets sikkerhetsråd

Internasjonale konflikter, digitale angrep, omfattende svindel, og utenlandsk etterretningsaktivitet. De siste årene har trusselbildet blitt mer krevende, og næringslivet har fått en større rolle i nasjonal sikkerhet og beredskap. Lars Magne Hovtun fra Næringslivets Sikkerhetsråd vil presentere nye initiativ til hvordan sikkerheten i næringslivet kan styrkes, blant annet gjennom bedre informasjonsdeling og koordinering mellom myndigheter og næringsliv. Et sentralt spørsmål er hva vi kan gjøre for å styrke den digitale sikkerheten i små- og mellomstore bedrifter, som også er relevant for sikring av verdikjeder. Hvordan kobler man næringslivet best mulig til totalforsvar og totalberedskap? I innlegget får du en fersk statusoppdatering på situasjonen nå, og tankevekkende forslag til hva vi kan gjøre fremover.


Om foredragsholderen

Lars Magne HovtunLars Magne Hovtun er seniorrådgiver i Næringslivets sikkerhetsråd.

Hvilken rolle og samfunnsansvar har næringslivet for Norges cybersikkerhet

Ronny Løvbakke, Aker BP / Kjetil Lund, NVE / Abraham Foss, Avinor / Øyvind Husby, adm. dir. IKT Norge

Cybertrusler blir mer sofistikerte og hyppige. Næringslivet spiller en avgjørende rolle i å styrke Norges forsvar mot cyberangrep. Ikke bare er bedriftene selv potensielle mål, men deres handlinger og tiltak har vidtrekkende konsekvenser for hele samfunnet. Hvordan kan norsk næringsliv bidra til en robust cybersikkerhetsstrategi, og hvilket samfunnsansvar hviler på deres skuldre?

Panelsamtale ledet av Siri Lill Mannes


Om panelet

Ronny LøvbakkeRonny Løvbakke er CSO i Aker BP.


Kjetil LundKjetil Lund er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Bergen. Før han ble direktør i NVE, så var han byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, etterfulgt av en periode som direktør i Statkraft med ansvar for klimaspørsmål og strategi. Lund var statssekretær i Finansdepartementet i perioden 2009 til 2013, og har i tillegg lang erfaring fra embetsverket ved Statsministerens kontor og Finansdepartementet.


Abraham FossAbraham Foss er konsernsjef i Avinor.


Øyvind HusbyØyvind Husby er utdannet siviløkonom og har jobbet i telekombransjen i over 20 år.

Han har erfaring fra både internasjonale konsern, mellomstore bedrifter og start-ups med både finansielle og industrielle eiere.

Husby har hatt en rekke styreverv, blant disse er styreleder i Kabel Norge, styreleder i Virke IKT og styremedlem i Virke Kunnskap og Teknologi.

14.10 – 14.35
Pause med forfriskninger

14.35 – 15.35
SESJON 4. Nordisk cybersikkerhetssamarbeid

Opportunities for building Resilience in allied frameworks

Anthony Grieco, SVP & Chief Security & Trust Officer, Cisco in conversation with Siri Lill Mannes


Om foredragsholderen

Anthony GriecoAs Chief Security & Trust Officer at Cisco, Anthony Grieco leads an organization of security and privacy experts that manage risk, build resilient digital infrastructure, protect Cisco’s enterprise, and enable customer and partner success. It drives cyber resilience across the company’s operations, people, products, and services that aims to provide a secure foundation for our digital world. Under Anthony’s leadership, Cisco has built strong partnerships with customers, governments, and partners globally to enable business growth and transformation by accelerating the use of trusted technology, development and implementation of secure processes, policies, and culture.

Over his 25 years at Cisco, he has held a variety of leadership roles in development engineering, product management, marketing, and strategic planning. Anthony has made multiple contributions to industry standards through his time spent with working groups at the World Economic Forum, National Institute of Standards and Technology, and the Communications, Security, Reliability, and Interoperability Council. As a trusted advisor he is regularly asked to share insights at industry events and is sought out by global governments and industry leaders for his perspective on cybersecurity trends and best practices.

Anthony earned a Bachelor of Science in Electrical Engineering at the University of Alabama Birmingham and a Master of Science in Electrical Engineering from North Carolina State University. He lives in Raleigh, North Carolina with his wife and daughter.

Siri Lill Mannes har 20 års erfaring fra tv. Hun begynte som utenriksreporter og dekket en rekke store saker før hun ble anker for TV2 Nyhetenes hovedsendinger. Siri Lill har ledet over hundre konferanser fysisk og digitalt, både på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Nordisk integrasjon for økt motstandskraft: «Har vi tid til å vente»

Birgitte Engebretsen, administrerende direktør, Telenor Norge


Om foredragsholderen

Birgitte EngebretsenBirgitte Engebretsen er administrerende direktør i Telenor Norge.

15.35 – 16.00
Avslutning

USA-valget i et geopolitisk og sikkerhetspolitisk perspektiv

Espen Barth Eide (Ap), utenriksminister / Ine Eriksen Søreide (H), leder Utenriks- og forsvarskomiteen

Panelsamtale ledet av Siri Lill Mannes


Om panelet

Espen Barth EideEspen Barth Eide er en norsk statsviter og politiker (Ap) som er utenriksminister i Jonas Gahr Støres regjering. Han er stortingsrepresentant for Oslo Arbeiderparti fra 2017 og var Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson i perioden 2017–2021. Fra 2021 møter Siri Staalesen fast på Stortinget som vararepresentant mens Barth Eide er statsråd.

Fra 2014 til 14. august 2017 var han visegeneralsekretær i FN og Kypros-spesialrådgiver for FNs generalsekretær Antonio Guterres. Fra 2014 til 2016 var han en av flere administrerende direktører i Verdens økonomiske forum. Han var forsvarsminister 2011–2012 og utenriksminister 2012–2013 i Jens Stoltenbergs andre regjering, og klima- og miljøminister 2021–2023 i Jonas Gahr Støres regjering.


Ine Eriksen SøreideIne Eriksen Søreide er en norsk jurist og politiker (H). Hun har vært stortingsrepresentant siden 2001, og satt i Erna Solbergs regjering som forsvarsminister 2013–2017 og utenriksminister 2017–2021.

I stortingsperioden 2021–2025 er Søreide leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, som hun også ledet fra 2009 til 2013.

16.00
Slutt i plenumssalen

16.00 – 19.00
Attack Aftermath, afterwork med tapas og drikke